09 Czerw

Omlet ze szparagami i wędzonym łososiem

Połączenie jajka ze szparagami to klasyka gatunku, można to zrobć na różne sposoby ale za każdym razem będzie równie smacznie. Na śniadanie czy kolację proponuję omlet, jest bardzo szybki i sycący.

Omlet ze szparagami i wędzonym łososiem
(1 porcja ~300 kcal)

Składniki: 

  • masło - 1 łyżeczka, 
  • jajko - 2 sztuki,
  • łosoś wędzony - 1/2 opakowania (50g),
  • szparagi zielone - 5 sztuk,
  • pomidorki koktajlowe - garść,
  • sól, pieprz,
  • koperek.

Przygotowanie:

Szparagi umyć, odłamać twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodyżki pokroić ukośnie na ok. 1/2 cm kawałki, główki pozostawić w całości. Wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować ok. 2 minuty, odcedzić. W misce roztrzepać widelcem jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Dodać szparagi i łososia pokrojonego na kawałki, wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać masło. Wlać masę jajeczną z dodatkami. Dodać połówki pomidorków koktajlowych. Ustawić mały ogień, przykryć patelnię pokrywką i podgrzewać aż masa się zetnie przez ok. 5 minut. Gotowy omlet posypać świeżo zmielonym pieprzem i udekorować koperkiem. Podawać z pieczywem.

Twój komentarz