Brzoskwiniowy sernik na zimno na spodzie brownie
Składniki na spód:
- jajka - 2 sztuki,
- mąka orkiszowa - 50 g,
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki,
- erytrytol/ksylitol - 50 g,
- masło - 50 g,
- gorzka czekolada - 50 g.
Wszystkie składniki wyciągnąć wcześniej, by nabrały temperetury pokojowej. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę. Masło zmiksować ze słodzikiem. Czekoladę rozpuścić w garnuszku i odstawić do ostygnięcia, następnie dodać do masy maślanej i zmiksować na pulchny krem. Miksując dodawać żółtka, połączyć szpatułką z przesianą przez sitko mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać ubite na sztywno białka i wymieszać. Piec około 13-14 minut w temp. 180 stopni.
Składniki na masę serową:
- serek Kvarg o smaku brzoskwiniowym - 2 opakowania po 200 g (400 g) - do kupienia w Biedronce,
- jogurt Skyr naturalny - 1 opakowanie 150 g - do kupienia w Biedronce lub Lidlu,
- żelatyna - 4 łyżki,
- brzoskwinie - 4 sztuki.
Owoce obrać ze skórek i pozbawić pestek, zblendować na mus, następnie podgrzać w garnuszku do zagotowania, zdjąć z ognia i wymieszać w nim żelatynę aż do rozpuszczenia (można ją wcześniej rozmieszać w niewielkiej ilości ciepłej wody). Masę pozostawić do całkowitego ostygnięcia pilnując, by nie stężała. Ostudzony mus wymieszać (najlepiej przy użyciu trzepaczki) z serkami i jogurtem dodając stopniowo, po 1 łyżce sera i jogurtu do musu. Przelać na wystudzony spód i odstawić do lodówki do stężenia na około 4-5h. Opcjonalnie udekorować wierzch kawałkami owoców i polać gorzką czekoladą.
Twój komentarz