Chia smoothie z arbuzem i miętą
Napisany przez Eliza Szelest Przepisy Powrót
Arbuz zawiera ponad 90% wody! Jest szczególnie porządany podczas upałów ze względu na dobre właściwości nawadniające. To nie koniec korzyści płynących z jedzenia tego owocu - zawarte w nim antyoksydanty (szczególnie likopen) chronią układ sercowo - naczyniowy przed uszkodzeniem naczyń krwionośnych przez wolne rodniki. Dobra wiadomość również dla osób uprawiających sport, aminokwas cytrulina zawarta w arbuzie chroni tkankę mięśniową przed rozpadem oraz zmniejsza intensywność tzw. zakwasów.
Jeżeli znudził się Wam arbuz jedzony samodzielnie można go wykorzystać do przygotowania orzeźwiającego napoju.
Chia smoothie z arbuzem i miętą
(1 porcja ~ 150 kcal)
Składniki:
- miąższ z arbuza - 300 g,
- nasiona chia - 1 łyżka,
- listki mięty - 2-3 listki,
- sok z cytryny/limonki - 1 łyżka,
- kostki lodu.
Przygotowanie:
Miąższ arbuza zmiksować z nasionami chia, sokiem i miętą (można uzupełnić wodą) odstawić do napęcznienia najlepiej do lodówki, podawać z kostkami lodu.
Twój komentarz