Domowy dżem z czarnych porzeczek słodzony erytrytolem
Składniki:
- czarna porzeczka - 1 kg,
- erytrytol - 375 g.
Przygotowanie:
Porzeczki umyć, usunąć szypułki, zasypać erytrytolem i odstawić na kilka godzin aby puściły sok. Po tym czasie postawić na niewielkim ogniu i gotować około 40 minut od czasu do czasu mieszając. Masę można przetrzeć przez sito aby usunąć pestki. Gorące porzeczki przełożyć do wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręcić, pozostawić do ostygnięcia. Następnie słoiczki włożyć do garnka, zalać wodą do 2/3 ich wysokości i pasteryzować około 20 minut od zagotowania wody.
Wskazówki:
Konsystencja dżemu jest dosyć rzadka, można go zagęścić przez użycie agaru (roślinnego środka żelującego). W tym celu 4 łyżeczki (ok. 8g) agaru rozpuścić w szklance chłodnej wody, odstawić na kilka minut, drugą szklankę wody zagotować i w momencie wrzenia połączyć z przygotowanym roztworem energicznie mieszająć. Tak przygotowany agar dodać na 1-2 minuty przed końcem gotowania dżemu i dokładnie mieszać do rozpuszczenia.
Twój komentarz