18 Sier

Tosty francuskie z owocami sezonowymi

Znudziły ci się tradycyjne kanapki? Gwarantuję, że podanym w takiej formie nik się nie oprze. Wystarczy kilka składników i pyszne śniadanie gotowe.

Tosty francuskie z owocami sezonowymi
(1 porcja ~ 400 kcal)

Składniki:

  • pieczywo pełnoziarniste - 3 kromki,
  • jajo - 1 sztuka,
  • masło orzechowe - 4 łyżeczki (20 g),
  • olej rzepakowy - 1/2 łyżeczki,
  • erytrytol lub miód do smaku,
  • cynamon,
  • owoce sezonowe np. maliny, borówki, brzoskwinia, nektarynka.

Przygotowanie:

Jajko roztrzepać, dodać cynamon, zanurzyć w nim pieczywo. Patelnię posmarować niewielką ilością oleju i rozgrzać, smażyć tosty aż będą rumiane. Pieczywo cienko posmarować masłem orzechowym, położyć ulubione owoce, można polać miodem lub posypać erytrytolem.

Smacznego smiley

Twój komentarz