13 Wrze

Zdrowy lunchbox do szkoły - bezpłatny e-book

Rok szkolny ruszył pełną parą! Po długich miesiącach nauki zdalnej czas na powrót do ławek. W raz z powrotem dzieci do szkoły, rodzice stają przed wyzwaniem zorganizowania pożywnych i smacznych posiłków do zabrania na wynos. Drugie śniadanie (a czasem nawet kolejne) to źródło niezbędnej energii do nauki i zabawy, Warto więc zwrócić uwagę na to co ląduje w śniadaniówce. Jak skomponować idealny lunchbox?

W planowaniu drugiego śniadania do szkoły warto wziąć pod uwagę kilka czynników. Posiłek powinien być nie tylko smaczny ale również dostarczać składników odżywczych i pokrywać zapotrzebowanie energetyczne dziecka. Trzeba pamiętać też o tym, żeby nie sprawiał problemów ze zjedzeniem, przetrwał nawet kilka godzin w plecaku.

Najważniejsze aby znalazły się w nim:

  • źródła składników odżywczych czyli białka, tłuszczu i węglowodanów,
  • porcja owoców i warzyw,
  • różnorodne pordukty zapewniające niezbędnych witamin i składników mineralnych,
  • woda do picia.

A co konkretnie włożyć dziecku do plecaka?

  • główny składnik jak np. kanapka, wrapy z tortilli, wytrawne babeczki, warto zmieniać rodzaje pieczywa, formę podania oraz wypełnienie,
  • orzechy, pestki, nasiona - ze względu na wysoką zawartość tłuszczu zapewniają uczucie sytości na dłużej, zmniejszają chęć na podjadanie, najlepiej wymieszać różne rodzaje lub codziennie podawać inne,
  • owoce - należy dbać o urozmaicenie lub zapakować po kawałku różnych owoców czy przygotować sałatkę, najlepiej sprawdzą się pokrojone, obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych co ułatwi jedzenie,
  • warzywa - mogą być w postaci past lub przygotowane do schrupania np. marchewka, papryka, ogórek, kalarepa, pomidorki koktajlowe,
  • słodycze - warto postawić na produkty, które są pożywne, a więc domowej roboty batoniki, kulki mocy, placuszki, naleśniki, ciasto czy sklepowe odpowiedniki ale z dobrym składem, a nawet pasek gorzkiej czekolady,
  • produkty nabiałowe - mogą to być jogurty lub kefiry do picia, serki, twarożki (bez dodatku cukru!).

Produkty, których lepiej unikać:

  • wysokoprzetworzona żywność - drożdżówki, słodkie rogaliki, tradycyjne słodycze, słodkie serki, jogurty,
  • soki i musy owocowe - ich spożycie powinno być kontrolowane, lepiej zastąpić całymi owocami,
  • napoje słodzone, gazowane, wody smakowe, napoje energatyczne,
  • słone przekąski jak chipsy, paluszki, chrupki,
  • łatwo ulegające zepsuciu czy tracące świeżość,
  • niewygodne do zjedzenia podczas przerwy.

A jeżeli szukacie prostych pomysłów na zdrowy lunchbox zapraszam do pobrania e-booka z aż dziesięcioma propozycjami!

Pobierz e-book

 

Twój komentarz