15 Wrze

Faszerowana cukinia

Schyłek lata to mnogość sezonowych warzyw. Sposobów na ich przyrządzenie jest mnóstwo, a jeden z nich to faszerowanie. Świetnie nadaje się do tego cukinia, kabaczki, papryka, pomidory, kalarepa. Poniżej przepis na pyszne faszerowane cukinie. 

Faszerowana cukinia
(1 porcja)

Składniki:

  • cukinia - 1 duża sztuka,
  • mięso mielone z indyka - 100 g,
  • cebula - 1/2 sztuki,
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek - 1 łyżka,
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka,
  • ryż lub dowolna kasza - 50 g,
  • ser feta - 50g,
  • ulubione przyprawy.

Przygotowanie:

Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju, dodać mięso, doprawić wedle uznania i podsmażyć. Kaszę/ryż przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do mięsa dodać kaszę/ryż, koncentrat, pokruszony ser i wymieszać. Cukinię umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek. Do środka wyłożyć farsz i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut.

Twój komentarz