Marynowana pierś z indyka pieczona w rękawie
Składniki:
- pierś z indyka - 1 kg,
- papryka słodka - 1 łyżka,
- papryka ostra - 1 łyżeczka,
- sól - 1 łyżeczka,
- pieprz - 1/2 łyżeczki,
- czosnek - 1 ząbek,
- majeranek - 2 łyżki,
- oliwa z oliwek - 2 łyżki.
Przygotowanie:
Pierś z indyka umyć i oczyścić. W miseczce połączyć przyprawy z oliwą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso dokładnie pokryć marynatą i włożyć do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. Piekarnik nagrzać d o180 stopni, zamarynowaną pierś mieścić w rękawie do pieczenia i związać na końcach. Piec około 60 minut, po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Mięso można podać na ciepło w formie pieczeni polanej otrzymanym sosem lub na zimno jako dodatek do sałatki czy kanapek.
Twój komentarz