22 Wrze

Marynowana pierś z indyka - na ciepło i zimno

Sklepowe wędliny często zawierają dużą ilość soli i niechcianych dodatków. W bardzo prosty sposób można przygotować domową alternatywę. Wystarczy kawałek piersi z indyka, przyprawy i dosłownie chwila wolnego czasu. Otrzymamy pieczone mięso do wykorzystania na kanapki, do sałatki albo na obiad!

Marynowana pierś z indyka pieczona w rękawie

Składniki:

  • pierś z indyka - 1 kg,
  • papryka słodka - 1 łyżka,
  • papryka ostra - 1 łyżeczka, 
  • sól - 1 łyżeczka,
  • pieprz - 1/2 łyżeczki,
  • czosnek - 1 ząbek,
  • majeranek - 2 łyżki,
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki.

Przygotowanie:

Pierś z indyka umyć i oczyścić. W miseczce połączyć przyprawy z oliwą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso dokładnie pokryć marynatą i włożyć do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. Piekarnik nagrzać d o180 stopni, zamarynowaną pierś mieścić w rękawie do pieczenia i związać na końcach. Piec około 60 minut, po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. 

Mięso można podać na ciepło w formie pieczeni polanej otrzymanym sosem lub na zimno jako dodatek do sałatki czy kanapek.

Twój komentarz