Czy jedzenie może wpływać na nastrój? Oczywiście, że tak! Niektóre składniki żywności mogą wpływać na powstawanie i działanie neuroprzekaźników, które są opowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu w tym samopoczucia.
Jedną z takich substancji jest aminokwas tryptofan znany z właściwości relaksacyjnych, odpowiada za regulację snu, powstawanie serotoniny i melatoniny. Spożywanie pokarmów bogatych w tryptofan przyczynia się do obniżania poziomu stresu, spowolnienia procesów starzenia, zmniejszania agresywnych zachowań. Jest to aminokwas egzogenny, czyli nasz organizm nie ma zdolności do jego wytworzenia, konieczne jest więc dostarczenie z żywnością. Najlepsze źródła to jaja, produkty mięsne, ryby, nabiał, orzechy, gorzka czekolada, banany, wiśnie.
Poniżej pomysł na szybką przekąskę, która na pewno poprawi humor.
Pieczony banan z czekoladą i kokosem
(1 porcja ~ 240 kcal)
Składniki:
- banan - 1 sztuka ok. 200g,
- gorzka czekolada - 3 kostki - 15g,
- wiórki lub płatki kokosowe - 1 łyżka - 6g.
Przygotowanie:
Banana umyć i rozkroić wzdłuż skórę. Włożyć kawałki czekolady pod skórkę, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 20 min w 180 stopniach bez przykrycia. Posypać kokosem.
Twój komentarz