08 Luty

Pizza na gotowym spodzie z szynką parmeńską i rukolą na Dzień Pizzy

Według Kalendarza Świąt Nietypowych codziennie jest inna okazja do świętowania. 9 lutego m.in. w Hiszpanii, Stanach Zjedonoczonych i Polsce obchodzony jest Dzień Pizzy. Taki dzień możemy możemy potraktować jako pretekst do poznania niecodziennych faktów na temat pizzy lub wskazówkę co przygotować do jedzenia. Pizza jest znana i lubiana na całym świecie, każdy ma swój sposób na jej przygotowanie. Poniżej pomysł na błyskawiczną wersję z użyciem gotowego spodu.

Pizza na gotowym spodzie z szynką parmeńską i rukolą
(całość ~ 660 kcal)

Składniki:

  • gotowy spód do pizzy Gusto Bello (Biedronka) - 1 szt -140g, 
  • oregano - 1/2 łyżeczki,
  • passata pomidorowa -150g, 
  • bazylia - 1/2 łyżeczki,
  • ser mozzarella light - 4 plastry - 60g, 
  • szynka Parmeńska - 2 plastry - 20g, 
  • pomidorki koktajlowe - garść - 100g, 
  • rukola - garść,
  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

Passatę wymieszać z solą, pieprzem, bazylią, oregano lub ulubionymi ziołami, posmarować spód pizzy. Ułożyć plastry sera i szynki. Piec 10 min. w temperaturze 200 C lub przygotować na gorącej patelni pod przykryciem do rozpuszczenia sera. Wierzch posypać rukolą. 

Twój komentarz