20 Marz

Wegetariańska papryka faszerowana

Ograniczanie mięsa w jadłospisie to bardzo popularny trend. Ma to potwierdzenie w badaniach naukowych, gdzie wielokrotnie udowodniono korzyści diety wegetariańskiej dla zdrowia. Trzeba pamiętać, że samo wyeliminowanie mięsa z posiłku nie jest rozwiązaniem, należy zatąpić je innym produktem np. nasiona roślin strączkowych i ich przetwory, jajka, nabiał. Moja propozycja takiego dania to faszerowana papryka, po przepis zapraszam poniżej.

Papryka faszerowana ciecierzycą, pieczarkami i suszonymi pomidorami
(4 porcje)

Składniki:

  • papryki kolorowe - 4 średnie sztuki,
  • cieicerzyca gotowana lub konserwowa - 200 g,
  • cebula - 1 duża sztuka,
  • pieczarki - 250 g,
  • passata pomidorowa - 200 g,
  • suszone pomidory - 4 sztuki,
  • ser mozzarella tarty - 100 g,
  • oliwa - 1 łyżka
  • przyprawy: sół, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra.

Przygotowanie:

Cebulkę obrać i posiekać w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Pieczarki obrać i pokroić, dodaćdo cebulki i smażyć aż zmiękną. Następnie dodać pokrojone suszone pomidory, odsączoną ciecierzycę, wszystko zalać passatą, doprawić i zagotować. 
Papryki przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne, wypełnić farszem, umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Paprykę zapiekać przez 30 minut po czym posypać startym serem i piec jeszcze 15 minut. 

Smacznego!

Twój komentarz