02 Maj

Muffiny jajeczne ze szparagami

Sezon na szparagi trwa dość krótko, warto więc wykorzystać go w pełni. Najbardziej znane rodzaje to szparagi białe (rosną w ziemi bez dostępu światła) oraz zielone (rosną nad ziemią). Są to warzywa niskokaloryczne - w 100 g jest zaledwie 20 kcal, zawierają sporo błonnika, witamin i składników mineralnych. Z tego względu ich regularne spożywanie może przyczynić się do zminimalizowania ryzyka chorób cywilizacyjnych.

Szparagi dobrze smakują po ugotowaniu, smażeniu czy grillowaniu, jako składnik dania głównego (z mięsem, rybami, jajkiem), sałatek, zapiekanek, tart, pizzy, zup, makaronów.

Muffiny jajeczne ze szparagami
(5 sztuk)

Składniki:

  • jajka - 5 sztuk,
  • szparagi - 5 sztuk,
  • oliwa z oliwek - 1 łyżeczka,
  • papryka czerwona - kawałek,
  • por - kawałek,
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek.

Przygotowanie:

Pora posiekać w piórka, paprykę pokroić w kosteczkę. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce i pokroić je w około 1 cm plastry, pozostawiając końcówki. Warzywa (poza końcówkami szparagów) podsmażyć na patelni z oliwą, przełożyć do foremek na muffinki. Jaja roztrzepać z przyprawami, wlać do foremek, na wierzchu ułożyć końcówki szparagów. Zapiekać 20 minut w 200 stopniach.

Twój komentarz