08 Czerw

Kotlety mielone z kalafiora - wegańskie

Wiosna i lato to zdecydowanie czas na lżejsze posiłki, bardzo często pojawiają się też te w wersji wegańskiej czy wegetariańskiej. Nic w tym dziwnego, ponieważ dostępność sezonowych warzyw kusi aby je wykorzystać.

A może by tak zamiast tradycyjnych kotletów mielonych przygotować w 100% roślinne? 

Kotlety mielone z kalafiora
(8-10 kotletów)


Składniki:

  • kalafior - 1/2 sztuki,
  • cebula - 1 duża sztuka,
  • czosnek - 1 ząbek,
  • kasza jaglana - 3/4 szklanki,
  • ziarna słonecznika - 1/2 szklanki,
  • mąka ziemniaczana - 1/4 szklanki,
  • olej/oliwa z oliwek - 1/4 szklanki,
  • sos sojowy - 2 łyżki,
  • syrop z agawy/klonowy - 1/2 łyżeczki,
  • ulubione zioła, pieprz.


Przygotowanie:

Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Można użyć nieco większej ilości wody aby była bardziej rozgotowana, wtedy kotlety lepiej się lepią. Kalafiora wraz z łodygą zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W niektórych sklepach jest dostępny tzw. ryż z kalafiora, można go użyć w ilości 2,5 szklanki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni i nieco rozdrobnić. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, przy pomocy rąk porządnie zagnieść w zwartą masę, w razie potrzeby dolać łyżkę oleju. Na koniec doprawić do smaku. Dłońmi formować równe, okrągłe kotlety. Gotowe układać na blasze i piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor, następnie obrócić i piec przez kolejne 5 minut.
 

Można podać z ulubionym dipem lub sosem.

Twój komentarz