Szybkie ciasto ucierane z dodatkiem owoców
na 12 porcji
Składniki:
- mąka (najlepiej orkiszowa jasna) - 1 i 1/2 szklanki,
- jaja - 3 sztuki,
- olej - 1/3 szklanki,
- jogurt naturalny - kubek 150 g,
- aromat waniliowy - kilka kropli,
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki,
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka,
- sól - szczypta,
- erytrytol/ksylitol - 1/2 szklanki,
- owoce sezonowe, np. maliny, jeżyny, borówki, śliwki (mogą być też mrożone).
Przygotowanie:
Jajka wbić do miski, dodać wybrany słodzik i utrzeć mikserem na puszystą masę. Następnie dodać jogurt, olej i aromat waniliowy oraz przesianą mąkę z proszkiem i sodą, szczyptę soli, krótko wymieszać na mniejszych obrotach. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, przelać do niej ciasto i wyrównać. Na wierzchu rozłożyć wybrane owoce (większe jak np. śliwki podzielić na połówki i położyć skórką do dołu). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut. Po upieczeniu można posypać pudrem z ksylitolu lub erytrytolu.
Twój komentarz