03 Kwie

Wielkanocny przepis - tarta z łososiem wędzonym i jajkami przepiórczymi

Dania wielkanocne nie muszą być kaloryczne i ciężkostrawne! Od lat staram się udowodnić, że można jeść smacznie i czuć się lekko, nawet podczas świąt. Jako dowód prezentuję przepis ma tartę w wersji fit z pysznym fraszem w wielkanocnym klimacie. 

Wielkanocna tarta z łososiem wędzonym i jajkami przepiórczymi

Składniki na ciasto:

✅mąka pełnoziarnista orkiszowa lub pszenna - 200 g,

✅jajko - 1 szt.,

✅jogurt naturalny - 2 łyżki,

✅olej lub oliwa z oliwek- 2 łyżki,

✅proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,

✅sól - szczypta.

 

Składniki na farsz:

✅chrzan tarty - 1 łyżka,

✅sól, pieprz - do smaku,

✅jogurt naturalny - 250 g,

✅jajko - 2 szt.,

✅jajka przepiórcze - 1 opakowanie 18 szt.,

✅łosoś wędzony - 100 g,

✅koperek.

 

Przygotowanie:

Wymieszać składniki na ciasto - mąkę, proszek do pieczenia, jajko, olej i jogurt, doprawić szczyptą soli. Zagnieść ciasto i wyłożyć do natłuszczonej formy. Wykonać kilka nakłuć widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut z termoobiegiem.

Jajka gotować we wrzątku 3-4 minuty, a następnie włożyć do zimnej wody, obrać i pokroić na połówki. Łososia podzielić na kawałki.

Jogurt wymieszać z roztrzepanymi jajkami i chrzanem, doprawić solą i pieprzem, wylać na podpieczony spód. Rozłożyć przygotowane wcześniej jajka i łososia, posypać posiekanym koperkiem.

Piec 30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

Smacznego🫶

 

A po więcej inspiracji i porad odsyłam do e-booka, który można pobrać bezpłatnie:

>>>POBIERZ BEZPŁATNY E-BOOK<<<

 

Twój komentarz