01 Paź

Sałatka z pieczoną dynią i serem pleśniowym

Z okazji Światowego Dnia Wegetarianizmu (1 października) zachęcam do wybróbowania przepisu na pyszną sałatkę w wersji wege!

Składniki:

- dynia hokkaido - około 2 kg,
- suszony tymianek - 1 łyżeczka,
- orzechy włoskie - 100 g,
- ser z niebieską pleśnią - 125 g,
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Dynię dokładnie umyć, przeciąć na pół i łyżką wydrążyć pestki. Następnie pokroić w kostkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i posypać tymiankiem. Piec około 30-40 minut, miękkość można sprawdzić widelcem. Upieczoną dynię przełożyć do miski. Orzechy posiekać, ser pokroić w kosteczkę, całość wymieszać z dynią i przyprawić.

Twój komentarz