14 Paź

Pieczony banan w polewie czekoladowej

Jesienne wieczory sprzyjają podjadaniu. Jeżeli przychodzi ochota na coś słodkiego to najlepiej wybrać produkty zawierające nie tylko puste kalorie ale też wartościowe składniki. Przykładem takiej przekąski w dodatku szybkiej i prostej jest właśnie banan w czekoladzie.

Składniki: 

- banan - 1 średnia sztuka około 200 g,
- gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao - 3 kostki.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Banana obrać ze skórki, przeciąć delikatnie wzdłuż i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Czekoladę drobno posiekać i posypać nią banana.  Włożyć do piekarnika i piec około 10 minut do rozpuszczenia czekolady.

Wersja ekspresowa - połówki banana umieścić na talerzu, posypać rozdrobnioną czekoladą i włożyć do kuchenki mikrofalowej, zapiekać 2-3 minuty.

Smacznego!

Twój komentarz