16 Paź

Jak budować odporność? - Rola witaminy C

Czy witamina C pomaga w budowaniu odporności? Jakie są źródła tej witaminy? Czy ważne jest pochodzenie - produkty naturalne lub suplementy? Odpowiedzi znajdują się w poniższym wpisie.

Witamina C, a właściwie kwas L-askorbinowy jest najdokładniej przebadaną witaminą. Nasz organizm nie potrafi jej syntezować więc niezbędne jest dostarczenie z zewnątrz. Pełni bardzo ważne fuknkcje m.in.:

  • działa silnie przeciwutleniająco, obniża ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów nowotworów,
  • bierze udział w budowie włókien kolagenowych, dlatego przyspiesza gojenie ran, zapobiega krwawieniu dziąseł,
  • spowalnia procesy starzenia się skóry,
  • uszczelnia naczynia krwionośne,
  • wpływa na obniżenie ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu,
  • wspomaga wchłanianie wapnia i żelaza,
  • wpływa na odporność organizmu - reguluje procesy wychwytywania drobnoustrojów chorobotwórczych przez leukocyty.

Wskazane dzienne spożycie (zależy od płci, wieku, stanu fizjologicznego) wynosi 75 mg u kobiet i 90 mg u mężczyzn.

Najbogatsze źródła witaminy C:

  • dzika róża,
  • acerola,
  • czarna porzeczka,
  • czerwona papryka,
  • natka pietruszki,
  • owoce jagodowe,
  • cytrusy,
  • ananas,
  • brokuły,
  • kiwi
  • ziemniaki - ze względu na ich duże spożycie w Polsce.

U zdrowych osób wchłanianie witaminy C wynosi 70-80% więc dla pokrycia dziennego zapotrzebowania wystarczy: 1 kiwi (100 mg), 1/2 papryki czerwonej (127 mg), 50 g czarnej porzeczki (90 mg).

Jeżeli nie ma możliwości dostarczenia witaminy C z dietą (ograniczenie spożycia warzyw i owoców, zaburzenia wchłaniania) konieczna jest suplementacja. Nie jest to związek toksyczny, a jego nadmiar usuwany jest z moczem.

Niewystarczające ilości witaminy C skutkować mogą osłabieniem odporności i zwiększać podatność organizmu na infekcje, a trwające już przeziębinie obniża dostępne zasoby witaminy.

W okresie jesienno-zimowym warto wspomóc się spożywając więcej naturalnych źródeł witaminy C.

 

Bibliografia:
Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211 

Twój komentarz