05 List

Jak budować odporność? - Rola witaminy A

O tym, że witamina D oraz C korzystnie wpływa na procesy odpornościowe organizmu słyszymy na każdym kroku. Jak to jest w przypadku witaminy A? Czy w sezonie jesienno-zimowym warto zwrócić uwagę na jej spożycie?

Witamina A to tak naprawdę kilka związków chemicznych należących do grupy retinoidów. Najpopularniejszym przedstawicielem jest retinoldlatego często wymiennie nazywany jest właśnie witaminą A. 

Główne źródła retinoidów stanowią produkty pochodzenia zwierzęcego, natomiast ze źródeł roślinnych możemy czerpać karotenoidy tj. beta-karoten, nazywany także prowiatminą A.

Rola witaminy A w organizmie:

  • bierze udział w rozwoju układu odpornościowego,
  • odgrywa rolę regulacyjną w odpowiedzi immunologicznej,
  • odgrywa rolę regulacyjną w procesach odpornościowych,
  • wykazuje działanie terapeutyczne w leczeniu różnych chorób zakaźnych,
  • wpływa na wzrost tkanki nabłonkowej oraz innych tkanek organizmu,
  • zapobiega zakażeniom,
  • pomaga zwalczać bakterie i wirusy,
  • wpływa na prawidłowy stan wsłosów, skóry i paznokci,
  • wpływa na rawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych.
  • ze względu na właściwości przeciwutleniające chroni przed działaniem wolnych rodników,
  • wpływa na proces widzenia.

Jak okazuje się witamina A jest jednym z najważniejszych związków wspomagających budowanie odporności.

Głowne źródła witaminy A lub jej prekursorów:

  • wątróba i podroby zwierzęce,
  • jajka,
  • sery dojrzewające,
  • masło i margaryna,
  • marchew,
  • papryka czerwona,
  • bataty,
  • jarmuż,
  • szpinak,
  • brzoskwinie.

Niedobór witaminy A może prowadzić do:

  • zespołu suchego oka,
  • pogorszenia zdolności do widzenia po zmroku tzw. "kurzej ślepoty",
  • nadmiernego rogowacenia skóry,
  • łamliwości włosów i paznokci,
  • braku apetytu,
  • zahamowania wzrostu,
  • zwiększonej podatności na infekcje.

Dzienne spożycie witaminy A powinno wynosić 800 mcg dla kobiet (znacząco wzrosta w ciąży oraz podczas karmienia piersią) oraz 1000 mcg w przypadku mężczyzn. Zapotrzebowanie jesteśmy w stanie pokryć odpowiednią dietą bogatą w w/w produkty. Dla odpowiedniej przyswajalności wit. A konieczna jest obecność tłuszczu w posiłku.

Zapasy witaminy A są kumulowane w wątrobie z tego wzlędu istnieje ryzyko przedawkowania (szczególnie w przypadku przyjmowania suplementów). Objawami hiperwitaminozy są m.in.: bóle głowy, zmęczenie, nudności, wymioty, bóle stawów, nadpobudliwość, drażliwość, suchość i świąd skóry.

Twój komentarz