03 Gru

Ciasto marchewkowe - zalety ciast z warzywami

Chyba już nikogo nie dziwi używanie warzyw do słodkich wypieków. Burak, cukinia, szpinak czy właśnie marchewka są składnikami popularnych ciast, ciasteczek i innych słodkości. Ale jaki właściwie w tym cel? 

 

Warzywa są produktami niskokalorycznymi (poza niektórymi wyjątkami), zawiarają witaminy, składniki mineralne, błonnik i wiele innych cennych składników. To, że są jedzone w postaci surówek, gotowanej, pieczonej lub przetworów warzywnych świadczy o ich popularności na naszych stołach. Wiele zalet ma również przygotowanie wypieków z tym składnikiem. 

Warzywa dodane do ciasta to przede wszystkim:

  • zmniejszenie kaloryczności, świetnie zastępują masło czy olej,
  • wzbogacenie smaku,
  • nadanie ciekawej tekstury,
  • możliwość przemycenia składników odżywczych i błonnika, sposób na niejadków,
  • dłuższe zachowanie wilgotności i świeżości,
  • używając naturalnie słodkich warzyw (dynia, burak) można zmniejszyć dodatek cukru lub słodzika.

To teraz czas na praktykę więc podaję przepis na ciasto marchewkowe.

Składniki (na 5 porcji, jedna porcja ok. 280 kcal):

  • marchewka - 500 g,
  • zmielone płatki owsiane lub mąka owsiana - 100 g,
  • jajka - 5 sztuk,
  • miód - 20 g,
  • orzechy - 50 g,
  • rodzynki - 30 g,
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
  • przyprawa do piernika bez cukru - 1 łyżeczka,
  • sól - szczpta

Przygotowanie: 

Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Białka oddzielić od żółtek. Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę. W misce połączyć marchewkę, mąkę, żółtka, rodzynki, posiekane orzechy, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i miód, dokładnie wymieszać. Delikatnie dodać ubitą pianę i jeszcze raz wymieszać. Piekarnik nagrzać do 160 stopni, małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec około 60 minut. 

Twój komentarz