24 Luty

Dietetyczny sernik

Sernik to chyba najpopularniejsze ciasto. Znany jest w różnych odsłonach, moja propozycja to jego dietetyczna wersja.

Składniki (11 porcji po ok 100 kcal):

- chudy twaróg - 500 g,

- jogurt naturalny - 1 kubek 150 g,

- proszek budyniowy bez cukru - 1 opakowanie 30 g,

- jaja - 2 sztuki,

- miód 15 g,

- ksylitol lub eryrtytol - 2 łyżki,

- rodzynki - 30 g,

- aromat waniliowy,

- gorzkie kakao - 1 łyżeczka.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Jogurt wymieszać ze słodzikiem. Oddzielić żółtka od białek. Twaróg utrzeć z żółtkami, budyniem, miodem i jogurtem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową, następnie dodać aromat i rodzynki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć przygotowane ciasto i piec przez ok. 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić i posypać kakao.

Smacznego!

 

 

Twój komentarz