05 Sier

Wegetariański pasztet z soczewicy

Jestem wielką fanką kuchni wegetariańskiej, staram się próbować nowych smaków i potraw a następnie przenosić je do jadłospisów moich pacjentów. Z tych eksperymentów zrodził się przepis na pasztet z zielonej soczewicy, który prezentuję poniżej.

Składniki:

- nasiona zielonej soczewicy (suche) - 1 szklanka,
- marchewka - 2 sztuki,
- pietruszka korzeń - 1 sztuka,
- seler korzeniowy - kawałek ok. 100 g,
- cebula - 1 sztuka,
- czosnek - 2 ząbki,
- oliwa z oliwek - 1 łyżka,
- jajka - 3 sztuki,
- bułka tarta - 3 łyżki,
- przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka curry, koperek, lubczyk, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Soczewicę zalać wodą i zostawić na ok. godzinę do namoczenia. Potym czasie odcedzić i dodać 2 szklanki wody i gotować na wolnym ogniu przez 20 - 25 minut, odcedzić. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, pokroić, ugotować do miękkości (można użyć warzyw z rosołu/bulionu).  Zostawić do ostudzenia. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć na oliwie. Przygotowane składniki przełożyć do miski i zblendować na jednolitą masę. Następnie wbić jajka, dodać bułkę tartą i przyprawy, dokładnie wymieszać. 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej gotową masę. Piec ok. 40 - 45 minut do zrumienienia górnej warstwy pasztetu. 

Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego!

Twój komentarz