26 Sty

Pieczone jabłko z cynamonem i imbirem

W zimowe wieczory warto postawić na prawdziwe comfort food! Dla mnie są to aromatyczne, pieczone jabłka. Jest to niesamowicie prosty ale smaczny deser.

Składniki (na 1 porcję):

  • jabłko - 1 duża sztuka (około 200 g),
  • cynamon - 1 łyżeczka,
  • imbir świeży - mały kawałek,
  • goździki - 3 sztuki,
  • miód - 1 łyżeczka,
  • orzechy włoskie - 2 sztuki,
  • sok z cytryny - 1 łyżka,
  • skórka z cytryny - 1 łyżeczka,
  • jogurt naturalny - 1 kubek (200 g).

Przygotowanie: 

Jabłko umyć, odciąć górną cześć w taki sposób by mogła spełnić rolę pokrywki, wydrążyć gniazdo nasienne. Do środka wsypać cynamon, starty kawałek imbiru i posiekane orzechy, nakryć odciętą częścią nakłutą goździkami. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po wyjęciu polać miodem. Podawać na jogurcie wymieszanym z sokiem i skórką z cytryny. 

Porcja tego deseru to 260 kcal.
 

Twój komentarz