10 Luty

Pieczone pączki twarogowe

Pączki dostępne w marketach to przede wszystkim mieszanka mąki i tłuszczu, nie niosą ze sobą zbyt wielu wartości odżywczych. Jeżeli już grzeszyć to porządnie i najlepiej przygotować tradycyjne pączki w domu lub kupić w dobrej cukierni. Można również zafundować sobie legalnego pączka, który zawiera sporą ilość białka i na pewno nasyci na dłużej niż zwykły a jest równie pyszny.

Składniki (na 8 pączków):

  • mąka orkiszowa jasna - 1 szkalnka,
  • twaróg półtłusty - 250 g,
  • jajko - 1 sztuka,
  • erytrytol/ksylitol 3 łyżki,
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
  • kilka kropli aromatu waniliowego,
  • nadzienie: marmolada różana, dowolny dżem lub konfitura, gorzka czekolada, masło orzechowe, mrożone owoce, masa budyniowa, jabłko.

Przygotowanie: 

Twaróg rozgnieć widelcem, dodać jajko, słodzik, aromat i zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy twarogowej i wyrobić ręcznie. Ciasto może się nieco kleić ale nie należy podsypywać zbytnio mąką bo mogą wyjść twarde. Z powstałej masy uformować 8 kulek, spłaszczyć je, na środku ułożyć wybrane nadzienie i dołądnie skleić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, pączki piec przez 20 -25 minut do zrumienienia. Po wyjęciu posypać cukrem z erytrytolu lub ksylitolu.

Twój komentarz