09 Luty

Chrusty, chruściki, faworki

Czy będąc na diecie można jeść pączki, faworki, oponki z okazji tłustego czwartku? W przypadku zdrowych osób, bez poważnych zaburzeń zdrowotnych odpowiedź brzmi: TAK. Oczywiście liczy się umiar. Ważne jest wybranie słodkości dobrej jakości lub przygotowanie w domu. Nie jest to trudne, poniżej znajdziecie sprawdzony przepis mojej Mamy. Druga wersja, odchudzona, to dobra alternatywa dla wszystkich, którzy powinni unikać smażenia i kaloryczych produktów. Dla każdego coś dobrego :) 

Chrust w wersji tradycyjnej (na piwie)

Składniki:

  • mąka pszenna - 2 czubate szklanki,
  • żółtka - 6 sztuk,
  • cukier puder - 2 łyżki,
  • piwo.

Przygotowanie:

Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołek. Żółtka wbić do szklanki, wymieszać z cukrem, zaznaczyć poziom pisakiem i całość dodać do mąki. Odmierzyć piwo wlewając do szklanki tyle ile było zaznaczone żółtek, dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto, wyrabiać około 15 minut, cienko rozwałkować, pokroić na prostokąty i uformować kształt faworków. W głębokim naczyniu rozgrzać olej, smażyć wycięte ciastka na rumiany kolor, a następnie odsączyć na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem.

 

Chrust w wersji fit

Składniki:

  • mąka orkiszowa jasna - 1 szklanka + ewentualnie do podsypania
  • jajko - 1 sztuka,
  • gęsty jogurt - 2 łyżki,
  • eryrtytol/ksylitol - 3 łyżki.

Przygotowanie:

Jajko ubić ze słodzikiem, dodać jogurt i wymieszać. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek i wlać do niego przygotowaną masę. Zagnieść ciasto, wyrabiać kilka minut, jeżeli się klei, podsypać mąką. Cienko rozwałkować, wykroić prostokąty i uformować na kształt faworków, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, chruściki piec około 8-10 minut aż się zrumienią. Posypać erytrytolem lub ksylitolem zmielonym na puder.

Smacznego smiley

1 komentarz

Łuki  -  01 lutego, 2024 o godz. 18:56 odpowiedz

Kusi spróbować obu wersji 😎🙌

Twój komentarz