18 Marz

Pizza z patelni

Pizza to danie, które lubią praktycznie wszyscy, starsi i młodsi. Marzeniem jest aby znalazła się w diecie. Zjedzenie kawałka lub dwóch nawetna redukcji nie jest niczym złym ale kto oprze się i zostawi resztę? Rozwiązaniem może być przygotowanie jednoporcjowej pizzy i to na patelni! Szybko, łatwo i smacznie.

Składniki: 

Ciasto na pizzę 

  • mąka pszenna lub orkiszowa, typ 1850 - 5 łyżeczek (50 g)
  • oliwa z oliwek - 1 łyżeczka,
  • proszek do pieczenia - 1/3 łyżeczki,
  • przyprawa bazylia - pół łyżeczki,
  • woda - 1 łyżka

Dodatki 

  • ser mozzarella tarty - 1 łyżka,
  • szynka z piersi kurczaka - 4 plastry,
  • oliwki - 5 sztuk,
  • papryka - 1/2 sztuki,
  • bazylia świeża - kilka listków.

Sos do pizzy 

  • oliwa z oliwek - pół łyżeczki,
  • przecier pomidorowy - 2 łyżeczki
  • przyprawa bazylia - pół łyżeczki.

Przygotowanie: 

 

Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie wyłożyć na stolnice i rozwałkować na kształt patelni.

Wszystkie składniki na sos wymieszać, można dodać odrobinę soli do smaku.

Patelnię lekko posmarować olejem i nałożyć płat ciasta. Pozostawić na ogniu i podsmażyć, do momentu aż od spodu będzie zrumieniona. Wówczas obrócić i posmarować ciasto sosem, następnie dodać pokrojone pozostałe składniki, posypać serem i przykryć pokrywką. Smażyć aż ser się rozpuści. Udekorować świeżą bazylią. Przełożyć na talerz i pokroić na kawałki.

Wartość energetyczna to około 350 kcal. 

 

 

Twój komentarz