16 Czerw

Proste placuszki marchewkowe

Marchewka w Polsce klasyfikowana jako warzywo w niektórych krajach jest traktowana jak owoc. Z tego względu ma mnóstwo zastosowań w kuchni od dań wytrawnych po słodkie. Często jest pierwszym produktem stałym przy rozszerzaniu diety. Można chrupać ją samodzielnie lub przygotować takie oto placuszki.

Placuszki marchewkowe
(1 porcja ~250 kcal)

  • mąka pełnoziarnista - 4 łyżeczki (40g),
  • jajko - 1 sztuka,
  • jogurt naturalny - 3 łyżki (75g),
  • marchewka - 1 sztuka,
  • erytrytol (ewentualnie ksylitol lub miód) - 1 łyżka,
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki,
  • cynamon - 1/2 łyżeczki.

Marchewkę obrać i zetrezć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać, smażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu do zarumieniania.

Twój komentarz