21 Lip

Brzoskwiniowy sernik na zimno na spodzie brownie - wysokobiałkowy

Przełom lipca i sierpnia to początek sezonu na brzoskwinie. Te soczyste owoce są niesamowice bogate w składniki odżywcze, a przy tym są niskokaloryczne! Zawierają między innymi witaminy z grupy B, A, C, fosfor, magnez, potas. Kolejne zalety to duża dawka błonnika pokarmowego, co za tym idzie niski indeks glikemiczny oraz zawartość antyoksydantów - głownie beta-karoten.

Brzoskwinie warto włączyć do codziennego jadłospisu, najlepiej w postaci surowej, ale mogą stać się składnikiem wielu dań - zarówno na słodko jak i słono. Dobrze komponują się z potrawami z mięsa białego, czerwonego, ryb i owoców morza, a najczęściej dodaje się je do sałatek i deserów. A przepis na pyszne brzoskwiniowe ciasto znajduje się poniżej.

Brzoskwiniowy sernik na zimno na spodzie brownie


Składniki na spód:

  • jajka - 2 sztuki,
  • mąka orkiszowa - 50 g,
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki,
  • erytrytol/ksylitol - 50 g,
  • masło - 50 g,
  • gorzka czekolada - 50 g.

Wszystkie składniki wyciągnąć wcześniej, by nabrały temperetury pokojowej. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę. Masło zmiksować ze słodzikiem. Czekoladę rozpuścić w garnuszku i odstawić do ostygnięcia, następnie dodać do masy maślanej i zmiksować na pulchny krem. Miksując dodawać żółtka, połączyć szpatułką z przesianą przez sitko mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać ubite na sztywno białka i wymieszać. Piec około 13-14 minut w temp. 180 stopni.

Składniki na masę serową:

  • serek Kvarg o smaku brzoskwiniowym - 2 opakowania po 200 g (400 g) - do kupienia w Biedronce,
  • jogurt Skyr naturalny - 1 opakowanie 150 g - do kupienia w Biedronce lub Lidlu,
  • żelatyna - 4 łyżki,
  • brzoskwinie - 4 sztuki.

Owoce obrać ze skórek i pozbawić pestek, zblendować na mus, następnie podgrzać w garnuszku do zagotowania, zdjąć z ognia i wymieszać w nim żelatynę aż do rozpuszczenia (można ją wcześniej rozmieszać w niewielkiej ilości ciepłej wody). Masę pozostawić do całkowitego ostygnięcia pilnując, by nie stężała. Ostudzony mus wymieszać (najlepiej przy użyciu trzepaczki) z serkami i jogurtem dodając stopniowo, po 1 łyżce sera i jogurtu do musu. Przelać na wystudzony spód i odstawić do lodówki do stężenia na około 4-5h. Opcjonalnie udekorować wierzch kawałkami owoców i polać gorzką czekoladą.

Twój komentarz