08 Lip

Kakaowy budyń owsiany

Owsianka na śniadanie to już klasyka gatunku. Podejrzewam, że nie można się nią znudzić ze względu na różne formy przygotowania oraz urozmaicanie dodatkami. Właściwie taką postać budyniu owsianego poznałam w dzieciństwie jako pierwszą, a teraz odkrywam na nowo i poroponuję pacjentom. Spróbujcie i wy!

Kakaowy budyń owsiany z brzoskwinią
(1 porcja ~ 320 kcal)

 

Składniki:

  • mleko krowie lub roślinne - szklanka,
  • mąka owsiana (lub zmielone płatki owsiane) 30g - 3 łyżki,
  • erytrol/ksylitol lub miód -  1 łyżka,
  • kakao 10g - 2 łyżeczki,
  • brzoskwinia 80g - mała sztuka.


Przygotowanie:

2/3 mleka zagotować, pozostałą część wymieszać z mąką, kakao i słodzidłem. Do gotującego mleka dodać resztę i chwilę gotować mieszając, aż masa zgęstnieje. Przelać do salaterki ostudzić. Na wierzchu ułożyć kawałki brzoskwini, opcjonalnie inne dodatki.

Twój komentarz