03 Paź

Chai latte - aromatyczny napój

Chai latte, znane też pod nazwą masala chai to napój wywodzący się z Indii. Jest to aromatyczny napój przygotowany z mieszanki charakterystycznych przypraw, mocnej herbaty i spienionego mleka. Składniki zapewniają rozgrzanie organizmu, a zapach relaksuje i rozluźnia, jest więc idalny na obecną porę roku. 

Domowy chai latte
(1 porcja)

Składniki:

  • szklanka wody,
  • kawałek kory cynamonu,
  • ziarna kardamonu - 1/2 łyżeczki,
  • goździki - 4 sztuki,
  • korzeń imbiru - ok. 1 cm,
  • mleko lub napój roślinny (najlepiej sojowy lub migdałowy) - 1/3 szklanki,
  • herbata czarna - 1 łyżeczka liściastej lub 1 torebka ekspresowej,
  • erytrytol - 1 łyżka.

Przygotowanie:

Przyprawy rozgnieść w moździeżu. W garnuszku zagotować wodę, wsypać wszystkie przyprawy. Przykryć, zmniejszyć moc grzania i gotować przez około 10 minut. Następnie dodać herbatę i erytrytol, gotować jeszcze 2-3 minuty. Napar przecedzić przez sitko.
Mleko lub napój roślinny podgrzać, spienić za pomocą blendera/trzepaczki/spieniacza i wlać do przygotowanej herbaty, wierzch można posypać mielonym cynamonem.

Twój komentarz