28 Luty

Ciasto marchewkowe z kremem

Historia tego ciasta sięga aż średniowiecza kiedy to dodatek marchewki ze względu na jej słodycz zastępował trudnodostępny cukier. Na popularności zyskało w Wielkiej Brytanii podczas wojny, a następnie stało się ulubionym ciastem Amerykanów. Posiada wiele wersji, jedną z nich prezentuję poniżej.

Ciasto marchewkowe z kremem 
(blacha ok. 30 cm x 20 cm)

Składniki na ciasto:

  • marchew - 4-6 sztuk - 300 g,
  • jaja - 4 sztuki,
  • mąka pszenna pełnoziarnista - 150 g,
  • mąka orkiszowa/żytnia - 150 g,
  • olej rzepakowy - 100 g,
  • jogurt naturalny - kubek 200 g,
  • ksylitol/erytrytol - 120 g,
  • proszek do pieczenia - łyżeczka,
  • soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki,
  • przyprawa do piernika - łyżeczka
  • cynamon - 1/2 łyżeczki.

W misce dokładnie wymieszać trzepaczką jajka ze słodzikiem. Dodać jogurt i olej, całość wymieszać na gładką masę. Do masy dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i cynamon, wymieszać, dodać dwa rodzaje mąki. Wymieszać całość tak, aby masa nie miała grudek i na koniec dodać startą na tarce marchewkę. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach przez 35-40 minut (do suchego patyczka).


Składniki na krem:

  • serek kremowy naturalny - 2 sztuki - 400 g
  • masło orzechowe - 2 łyżki - 40 g,
  • cynamon - szczypta,
  • ksylitol/erytrytol - 40 g.

Wszystkie składniki na krem zblendować. Krem schłodzić. Gdy ciasto ostygnie posmarować je kremem.

Składniki na posypkę:

  • nasiona słonecznika - 4 łyżki - 40 g,
  • miód - łyżka - 25 g.

Nasiona podprażyć na suchej patelni, dodać miód i mieszać aż się rozpuści i obklei nasiona. Gotowy słonecznik w miodzie wyłożyć od razu na krem.

Smacznego!

Twój komentarz