11 Kwie

Wielkanocny przepis - frittata z białą kiełbasą i chrzanem

Jajka, kiełbasa i chrzan to podstawowe składniki wielkanocnych przysmaków. Można je połączyć w jedno pyszne danie, a mam na myśli frittatę, na którą przepis znajduje się poniżej.

Frittata z białą kiełbasą i chrzanem
(3-4 porcje)

Składniki: 

  • jajka - 6 sztuk,
  • biała kiełbasa dobrej jakości - 1 sztuka,
  • czerwona cebula - 1 sztuka,
  • pomidorki koktajlowe - garść,
  • chrzan - 1 łyżka
  • sół, pieprz
  • tymianek świeży lub suszony - 1 łyżeczka
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni - grzanie góra. Cebulę pokroić w piórka, z kiełbasy ściągnąć skórę i pokroić w plastry. Podsmażyć na oliwie, aż wydobędzie się aromat. Jajka roztrzepać widelcem, doprawić solą i pieprzem, dodać chrzan. Dobrze wymieszać. Przelać do naczynia żaroodpornego lub formy do zapiekania, dodać cebulę, kiełbasę i pokrojone pomidorki, posypać tymiankiem. Zapiekać przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika udekorować natka pietruszki.

Smacznego!
 

Twój komentarz