13 Maj

Międzynarodowy Dzień Hummusu - przepis na pastę tradycyjną i ekspresową

W ostatnich latach hummus święci triumfy na salonach oraz w codziennych daniach. Czemu zawdzięcza swój fenomen? Zapewne ze względu na prostotę wykonania, niewielką ilość składników, wysoką wartość odżywczą, wiele możliwości wykorzystania i przede wszystkim smak! Użycie różnych przypraw i dodatków sprawi, że za każdym razem może smakować inaczej i szybk się nie znudzi. Są wersje łagodne, pikantne, a nawet słodkie! Z okazji Międzynarodowego Dnia Hummusu przypadającego 13 maja przybliżam sposób jego przygotowania zarówno w wersji tradycyjnej jak i ekspresowej.

Hummus według Marty Dymek "Jadłonomia"
(Składniki na pojemnik ok. 1 l)

Składniki:

  • sucha ciecierzyca namoczona przez noc w zimniej wodzie - 1 szklanka,
  • jasna pasta tahini - 1 szklanka,
  • lodowata woda - 1/3 szklanki,
  • sok z cytryny - 3 łyżki,
  • czosnek - 2-3 ząbki,
  • soda oczyszczona - łyżeczka,
  • sól,
  • do podania: dobra oliwa, posiekania pietruszka, słodka papryka, orzeszki piniowe albo zatar.

Przygotowanie: 

Namoczoną przez noc ciecierzycę odcedzić i opłukać. Zalać dużą ilością świeżej wody, dodać łyżeczkę sody i zagotować. Gotować przez około 40 – 60 minut lub do czasu, kiedy pojedyncze ziarenko cieciorki z łatwością będzie dało się rozgnieść w palcach i będzie maślane w środku – nie może być białe i suche wewnątrz.Jeżeli ciecierzyca nie będzie dostatecznie ugotowana, to hummus będzie klapą.

Ugotowaną cieciorkę odcedzić i dokładnie opłukać. Przełożyć do naczynia blendera, dodać tahinę, sól, sok z cytryny i czosnek i wszystko zmiksować na bardzo gładką pastę pomagając sobie silikonową szpatułką. Na zwyczajnym, domowym blenderze zajmuje to około 2 – 3 minut – jest gotowe, kiedy pasta jest aksamitna i nie ma żadnej grudki.

Do gęstej sezamowo-ciecierzycowej pasty dolewać powoli lodowatą wodę cały czas miksując. To najprzyjemniejszy moment całego procesu – nagle hummus zmienia kolor i nabiera przyjemnej, aksamitnej konsystencji. Ucierać hummus przez kolejne 2-3 minuty lub do momentu, aż woda idealnie połączy się z pastą i całość zmieni się w jasny, gładki krem.

Przełożyć gotowy hummus do miski i posypać ulubionymi dodatkami – u mnie jest to obowiązkowo chlust oliwy, posiekana pietruszka, a czasem jeszcze sumak albo słodka papryka. Jeść z pitą, pieczywem lub świeżymi warzywami, przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce do 5 dni.

Oryginalny przepis, a także wiele innych inspiracji znajduje się na stronie Jadłonomia, a poniżej wersja ekspresowa do zrobienia w 5 minut!

Hummus wersja ekspresowa

Składniki:

  • ciecierzyca konserwowa - puszka 400 g,
  • pasta sezamowa tahini - 3 łyżki,
  • czosnek - 1 ząbek,
  • bardzo zimna woda - 6 łyżek,
  • sok z cytryny - 2 łyżki,
  • kumin/kmin rzymski - 1/2 łyżeczki,
  • sól

Przygotowanie:

Ciecierzycę odsączyć, przełożyć do naczynia blendera, dodać pozostałe składniki, zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę wody. 

Hummus idealnie sprawdzi się jako pasta na kanapki, dodatek do chipsów, warzyw, sałatek. Dobrze komponuje się z winem, serami i krakersami.

Twój komentarz