04 Lip

Sałatka z jabłkiem i rukolą

Lato to zdecydowanie czas na lekkie i odświeżające posiłki. W te kryteria najlepiej wpisują się oczywiście sałatki. Możemy je wzbogacić w sezonowe warzywa jak i owoce, staną się prawdziwą bombą witaminową. Sałatkę z poniższego przepisu można podać do obiadu, grilla, zapakować do lunchboxu i zabrać na piknik.

Sałatka z jabłkiem i rukolą
(1 porcja)

Składniki:

  • rukola - garść,
  • jabłko - 1 sztuka,
  • ser typu feta - 30 g,
  • pestki dyni/orzechy/migdały - 1 łyżka,
  • rodzynki - 1 łyżka.

Sos:

  • oliwa z oliwek - 1 łyżka,
  • miód - 1 łyżeczka,
  • sok z cytryny/limonki - 1 łyżka,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Rukolę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzu. Z jabłka wydrążyć gniazdo nasienne, a miąższ pokroić w plastry, ułożyć na sałacie. Całość posypać rodzynkami, pestkami dyni lub posiekanymi orzechami i pokruszonym serem. W małym słoiczku połączyć składniki sosu i energicznie wstrząsnąć. Gotowym sosem polać sałatkę tuż przed podaniem.

 

Twój komentarz