12 Wrze

Szybkie ciasto ucierane

Zdarzają się chwile nieodpartej potrzeby na coś słodkiego albo wizyta niespodziewanych gości. W takich przypadkach warto mieć pod ręką prosty przepis na małe co nieco jak to ciasto. Podejrzewam, że każdy znajdzie te składniki w domu więc koniecznie spróbujcie.

Szybkie ciasto ucierane z dodatkiem owoców
na 12 porcji

Składniki:

  • mąka (najlepiej orkiszowa jasna) - 1 i 1/2 szklanki,
  • jaja - 3 sztuki,
  • olej - 1/3 szklanki,
  • jogurt naturalny - kubek 150 g,
  • aromat waniliowy - kilka kropli,
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki,
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka,
  • sól - szczypta,
  • erytrytol/ksylitol - 1/2 szklanki,
  • owoce sezonowe, np. maliny, jeżyny, borówki, śliwki (mogą być też mrożone).

Przygotowanie:

Jajka wbić do miski, dodać wybrany słodzik i utrzeć mikserem na puszystą masę. Następnie dodać jogurt, olej i aromat waniliowy oraz przesianą mąkę z proszkiem i sodą, szczyptę soli, krótko wymieszać na mniejszych obrotach. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, przelać do niej ciasto i wyrównać. Na wierzchu rozłożyć wybrane owoce (większe jak np. śliwki podzielić na połówki i położyć skórką do dołu). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut. Po upieczeniu można posypać pudrem z ksylitolu lub erytrytolu.

Twój komentarz